De verschillende btw tarieven
In Nederland worden verschillende btw-tarieven gehanteerd, namelijk van 0, 6 en 21%. Per 1 oktober is het hoogste btw tarief volgens de laatste plannen van de politiek verhoogd tot 21%.
Daarnaast kan het zijn dat een bedrijf forfaitere btw betaalt, zoals bijvoorbeeld sportkantines. Daarnaast zijn er hele branches die vrijgesteld zijn van het betalen van btw. Voor een compleet overzicht kunt u kijken op de website van de belastingdienst, link staat onderaan de pagina.
Het standaard tarief is 21% en geldt in principe voor alle goederen en diensten. Hierop zijn echter enkele uitzonderingen, voor de volgende goederen en diensten geldt het btw-tarief van 6%.
– De levering van eten en drinken, behalve alcoholhoudende dranken. Dit geldt voor zowel supermarkten als restaurants.
– De levering van agrarische producten en diensten
– De levering van geneesmiddelen
– De verkoop en verhuur van boeken, dagbladen en tijdschriften
– De levering van braille-artikelen voor persoonlijk gebruik door blinden personenvervoer
– De verhuur van vakantiewoningen en kampeerplaatsen
– De diensten geleverd door kappers
– Het herstellen van kleding, schoenen en fietsen (kleer, schoen en fietsenmakers)
– Het schilderen en stukadoren van woningen ouder dan 2 jaar
– Schoonmaakwerkzaamheden binnen woningen
– Isolatiewerkzaamheden aan woningen ouder dan 2 jaar
– Het gebruikmaken van een zwembad of badhuis, inclusief sauna
– Het geven van gelegenheid tot sportbeoefening in een sportaccommodatie
Tot slot is het 0% btw-tarief van toepassing wanneer men zaken doet met het buitenland én voor tabaksproducten (de producent, of importeur heeft hier namelijk reeds belasting over afgedragen).
– Op postzegels en pakketzegels (met uitzondering van stads-postzegels) zit géén btw.
Waarom er verschillende btw tarieven zijn
De btw verschilt per productgroep vanwege de verschillende belangen van de verschillende productgroepen. Bij diensten en producten met het 6% tarief gaat het over het algemeen om noodzakelijke goederen zoals eten en drinken, alsmede goederen en diensten waarvan de overheid het gebruik wil aanmoedigen zoals het kopen en/of huren van boeken. Daarnaast is het zo dat de minder welgestelden in ons land een relatief groot gedeelte van hun inkomen besteden aan deze basisgoederen, door deze goederen minder te belasten dan de zogenoemde “luxe goederen” waar 21% op wordt geheven, verdeelt de overheid de welvaart verder. Door dit mechanisme betalen de meer welgestelde mensen een relatief groter deel van hun inkomen aan btw dan de minder welgestelden, een progressief stelsel dus, net als de inkomstenbelasting. Door recentelijk alleen het hoge btw tarief te verhogen schuift de overheid de belastingverhoging dus voornamelijk op de midden en hoge inkomens/
Bovenstaande lijst met btw tarieven is niet uitputtend, er zijn nog meer uitzonderingen op de standaard btw tarieven, kijk daarvoor op de site van de belastingdienst.
Geld gewonnen? Vergeet de kansspelbelasting niet.
Iedereen woonachtig in Nederland moet kansspelbelasting betalen over behaalde winsten van boven de 454 euro. Alle winsten onder de 454 euro zijn onbelast.
Het tarief was tot 2017 29%. De kansspelbelasting is in 2018 verhoogd naar 30,1% om het extra personeel te bekostigen die nodig is voor de toekomstige Wet Kansspelen op Afstand (KOA).
Nog steeds onduidelijk hoeveel of dat je überhaupt kansspelbelasting moet betalen? Lees meer over de kansspelbelasting.