BTW berekenen 19% tarief

Er zijn verschillende manieren om het 19% btw tarief uit te rekenen. Het is belangrijk om te bepalen of u vanuit een inclusief of vanuit een exclusief btw bedrag wilt rekenen. Wanneer u vanuit een exclusief btw bedrag wilt beginnen met het uitrekenen kunt u het bedrag met 0,19 vermenigvuldigen voor het btw bedrag. Als voorbeeld nemen wij het bedrag van €2,-. Dit vermenigvuldigt u dus met 0.19. Dan krijgt u 2 x 0,19 = 0,38 (btw bedrag). Het antwoord uit deze rekensom is het btw bedrag. Het btw bedrag moet u bovenop het exclusieve btw bedrag doen om het bedrag inclusief btw te krijgen. Hier volgt weer het rekenvoorbeeld met de bedragen die we eerder hebben gebruikt. U krijgt dus 2 (bedrag excl. btw) + 0,38 (btw bedrag) = 2,38 (bedrag incl. btw)

U hoeft niet eerst het btw bedrag uit te rekenen voordat u het bedrag inclusief btw kunt uitrekenen. U kunt bijvoorbeeld ook het bedrag exclusief btw vermenigvuldigen met 1,19. Als voorbeeld gebruiken wij €2,- en vermenigvuldigen dat met 1,19. Dan krijgt u de volgende som 2 x 1,19 = 2,38 (bedrag incl. btw)

Heeft u alleen het inclusief btw bedrag en wilt u juist het bedrag exclusief btw uitrekenen. Dan deelt u het inclusief btw bedrag eerst door 119 en vermenigvuldigt u het overgebleven bedrag met 100. Als voorbeeld nemen wij €2,- als het bedrag inclusief bwt. U krijgt dan de volgende som 2 (bedrag incl. btw) : 119 x 100 = 1,68 (bedrag excl. btw)

Om het u makkelijker te maken kunt u ook de calculator onderaan deze pagina gebruiken. Deze rekent automatisch de bedragen voor u uit.

Vul hieronder in het vakje ”vul u bedrag in” het bedrag in en druk op berekenen om het btw bedrag, het bedrag exclusief btw en het bedrag inclusief btw te berekenen.

Vul u bedrag in:

BTW:

Exclusief BTW:

Inclusief BTW: